Tijdens het afscheid krijgt Peggy fraaie tekeningen overhandigd.
Tijdens het afscheid krijgt Peggy fraaie tekeningen overhandigd. Foto:

De Nijepoort neemt afscheid van geliefde Peggy

Algemeen

Directeur Peggy van Holst Pellekaan heeft afscheid genomen van basisschool De Nijepoort in Groenekan. Donderdag 25 april nam zijn afscheid van de leerlingen, haar collega’s en het bestuur. Peggy gaat genieten van haar kleinkinderen.

In de aula van de Nijepoort zongen, dansten en spraken de leerlingen van groep 1 t/m 8 voor de vertrekkend directeur. Van Holst Pellekaan zat in een mooi versierde zetel en was zichtbaar ontroerd van zoveel liefs. ‘Dank lieve mensen van De Nijepoort voor deze kans om aan het einde van mijn carrière weer deel uit te hebben gemaakt van een hecht team’. Haar opvolger Robbert Kapitein vatte de teneur onder de kinderen samen in zijn speech: ‘De kinderen willen helemaal niet dat je weggaat Peggy. Je bent zo vrolijk en lief’. 

Zij-instromer
Peggy ging op haar 42e het onderwijs in als zij-instromer. Ze was leerkracht, cultuurcoördinator, bouwcoördinator, adjunct-directeur en directeur. Daarna volgden enkele jaren als zelfstandige in de onderwijssector. Tijdens de coronapandemie ontstond de wens om weer bij een onderwijsteam te horen en zodoende solliciteerde ze bij De Nijepoort; ‘Ik zat zoals veel mensen alleen maar thuis achter een beeldscherm. Ik kreeg het verlangen bij een school te horen’. Ze twijfelde over haar sollicitatie mede gezien haar leeftijd. Haar partner stimuleerde haar toch een brief te sturen. Ze werd aangenomen en trad in dienst van de Nijepoort middenin de coronatijd. Wat volgde was een moeizame tijd van een school draaiende zien te houden tijdens lockdowns. Een school die bovendien de nodige positieve impulsen kon gebruiken.

Bestuur
Jurrie Groenendijk sprak tijdens de afscheidsmiddag namens het bestuur. Hij citeerde uit haar sollicitatiebrief uit 2020; ‘Je schreef dat je samen met een team een kroon op je onderwijscarrière wilde zetten. Je wilde nog één keer knallen en dat is gelukt. Je hebt de school rust en vertrouwen gebracht. Het leerlingenaantal is stabiel en groeiende. Er is nieuw onderwijspersoneel aangetrokken in tijden dat het niet eenvoudig is om mensen te vinden. Er zijn diverse aanpassingen aan het gebouw aan de Versteeglaan gedaan. Er is een inpandige bibliotheek gerealiseerd en nieuwe te realiseren projecten staan in de steigers’. Groenendijk benadrukte de ijver en onvermoeibaarheid waarmee zij aanschoof bij gemeentelijke en regionale overleggen.

Opvolger
Sinds 1 mei heeft zij het stokje overgedragen aan Robbert Kapitein die zijzelf mede opleidde via een intensief traject tot schoolleider. Robbert Kapitein benadrukte tijdens zijn dankwoord, dat Peggy op het juiste moment instroomde bij de school; ‘Jij was precies wat De Nijepoort nodig had’. (Ralf Groothuizen)